HDR 4K

HDR 4K en High Dynamic Range televisies; het klinkt allemaal zo mooi, maar merk je er ook echt iets van. HDR draait om veel meer dan alleen een hoge helderheid, want ook de zwartwaarde van het scherm is net zo belangrijk. Het bepaald mede het dynamisch bereik en heeft dan ook een sterke invloed op onze perceptie van beelden op tv.

De betere zwartwaarde geeft je beeld een natuurlijke diepte en zorgt er ook voor dat kleuren beter tot hun recht komen. Maar dit is niet alles, want je moet je beelden natuurlijk wel kunnen weergeven zonder artefacten.

En de huidige beeldstandaarden veroorzaken erg makkelijk banding effecten in donkere scenes. Daarom zie in plaats van subtiele gradaties, duidelijke banden van soms onnatuurlijke en donkere kleuren. Terwijl onze ogen net erg gevoelig zijn voor deze zeer fijne gradaties in donkere scenes.

Om deze diepere zwartwaarde zo goed mogelijk in te zetten in beeld, is het dus noodzakelijk om de videobeelden zo te coderen, dat er meer detail kan weergegeven worden. Daarnaast moet de helderheid ook in kleinere stappen aangepast worden.

Maar je moet wel altijd rekening houden met de invloed van omgevingslicht. HDR-beelden die erg donkere scenes tonen kunnen net zo goed als een SDR-beeld overspoeld worden door omgevingslicht waardoor je van al dat detail niets meer merkt. Dat is des te belangrijker voor projectoren, waar verduistering van de omgeving dus een must blijft.